Inaugurarea oficială a apeductului magistral Leova – Iargara

              Apeductul magistral Leova-Iargara – unul din proiectele de anvergură implementate de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, a fost inaugurat oficial vineri, 13 septembrie 2019. La evenimentul de inaugurare au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai ambasadelor Germaniei și României, ai Delegației Uniunii Europene, ai Agenției de Cooperare Internațonală Germaniei (GIZ), Agenției de Dezvoltare Regională Sud și comunitatea din raionul Leova.

Magistrala de apeduct modernă, cu o lungime de 23 km, a fost construită în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice de aprovizionare cu apă și canalizare a localităților din raionul Leova”. Lucrările de construcție și reabilitare s-au desfășurat în perioada decembrie 2017 – aprilie 2019.

Construcția propriu-zisă a apeductului Leova-Iargara a demarat în luna ianuarie a anului 2018, fiind realizată cu suportul Guvernului Federal al Germaniei, al Fondului Național pentru Dezvoltare Regională şi cu implicarea Consiliului Raional Leova.

Bugetul total al proiectului a fost de 64 milioane lei, dintre care 54 milioane au fost oferiți de Guvernul Germaniei prin intermediul GIZ Moldova, aproximativ 9 milioane lei din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR), iar un milion de lei a constituit contribuția locală a raionului Leova.

Noua conductă de aducțiune va aproviziona cu apă 30 de localităţi din raionul Leova, la apeduct fiind conectate, la prima etapă, localitatea Iargara și orașul Leova, iar la cea de-a doua etapă – satele Filipeni, Romanovca şi Cupcui. Conectarea tuturor localităţilor este planificată pentru sfârşitul anului 2020.

Eugeniu Mutaf, primarul orașului Iargara: „Pentru Iargara acest proiect este de o importantă majoră, pentru că orașul astfel are acces la apă de calitate. Este un succes pentru comunitatea noastră. Acest succes nu era posibil fără suportul și ajutorul acordat de partenerii externi și anume Guvernul Germaniei. În acest sens, noi locuitorii orașului Iargara venim cu sincere mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestuia”.