PACE TUTUROR

 Manifestațiile din ziua de 9 mai au început la ora 09.30, cu un marș al reprezentanților Primăriei orașului Iargara, întreprinderea Î.M “Servicii Salubrizare” Iargara, Reprezentanții Serviciul Protecție civile și Situațiilor Excepționale din or. Iargara, conducătorul Ștefan Ciobotari, reprezentanții S.A. “Elevatorul” Iargara, conducătorul Vera Belecci, reprezentanții Î.S. “Întreprinderea pentru silvicultură” Iargara, conducătorul Ana Mișcenco,  reprezentanții SRL “Moldova Gaz” din or. Iargara, reprezentanții Calea Ferată a Moldovei I.S Iargara, conducătorul Ecaterina Miron, reprezentanții instituțiilor școlare și preșcolare, și desigur cetățenii orașului Iargara din fața clădirii Primăriei, care a sfârșit cu un miting comemorativ la Monumentul Eroilor Căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.

La eveniment au participat primarul orașului Iargara Eugeniu Mutaf, consilieri, veterani de război, războiul de pe Nistru, din Afghanistan, din Egipt, Cernobîl, rude a veteranilor de război , cât și cetățeni simpli ai orașului Iargara.

Este de menționat că cel de-al Doilea Război Mondial este cel mai sângeros conflict armat cunoscut de omenire. Consecințele lui au trecut dincolo de câmpul de luptă, bulversând viața a sute de milioane de oameni din toată lumea.

Manifestarea a fost susținută de un program de comemorare al celor căzuţi în cel de-al doilea Război Mondial, precum și de fragmente de poezie, și piese dedicate eroilor ce au adus pîinea caldă pe masă.

Cu un discurs a venit Primarul orașului Iargara, dl. Eugeniu Mutaf, care a menționat că: “ Ziua de 9 Mai este pentru noi toți nu o simplă dată în calendar, dar o zi, când le aducem cele mai onorate omagii celor ce ne-au adus pacea pe pămînt, și-i deplîngem pe cei căzuți.

        O zi în care comemorăm acea perioadă de timp tragică și plină de eroizm, în care a fost obținută Marea Victorie asupra fascizmului.

          Avem cu toții o datorie sfîntă să păstrăm Memoria eroilor căzuți pe câmpurile de luptă și veteranilor ce au decedat în timpurile pașnice.     

         Mă închin adânc, cu pietate în fața dumneavoastră , veteranii de război, și urmașii veteranilor de război, pentru că soții, tații, buneii  dumneavoastră au luptat, fără a-și cruța viața pentru victorie, pentru primăveri pașnice și frumoase , dând dovadă de vitejie voință și rezistență. Fie ca timpul să nu șteargă niciodată de pe fețele dumneavoastră zîmbetul cald și modest.“ , la finalul discursului dl. Eugeniu Mutaf s-a adresat către  generațiile ce vin :

Iar generațiile ce vin să nu uite eroismul, dăruirea de sine a soldaților și jertfele puse la temelia acestei victorii,   victorie, la care țara noastră  și armata ei a avut o contribuție demnă de toate considerațiile . 

Evenimentul a culminat cu ceremonia de depunere de flori la monument și desigur cu o masă de pomenire a celor căzuți în al doilea Război Mondial.